Ανακοινώσεις Γενικά

Επίσκεψη στο Ρεουνιόν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Sustainable Environment”

Το Δημοτικό Σχολείο Αβδήρων στο Ρεουνιόν

Το Δημοτικό Σχολείο Αβδήρων ανακοινώνει με χαρά την επιτυχή ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού έργου Erasmus+  με τίτλο «SUSTAINABLE ENVIRONMENT» 2020-1-FR01-KA229-080414_4.  Το πρόγραμμα αυτό έφερε σε επαφή μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικά πολιτισμικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ανακάλυψης, προάγοντας μια βαθιά σύνδεση με τη φύση, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές και γιορτάζοντας την πολιτιστική κληρονομιά.

Το έργο, που διήρκεσε από το 2020 έως το 2023, πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να διευρύνουν τις ορίζοντες τους, τόσο ακαδημαϊκά όσο και πολιτιστικά. Μέσα από μια προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή εμπειριών, οι συμμετέχοντες μαθητές ενθαρρύνθηκαν να εξερευνήσουν τα θαύματα της φύσης, να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση περιβαλλοντικής ευθύνης και να εκτιμήσουν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Η τελευταία συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο μακρινό Ρεουνιόν από τις 3 έως τις 10 Ιουνίου με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από τα τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία: Δημοτικό Σχολείο Αβδήρων – Ελλάδα, Szkola Podstawowa nr 11 – Πολωνία, Agrupamento de Escolas de Montemor-o-Nov – Πορτογαλία και Collège Les Deux Canons – Γαλλία.

Μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί από το σχολείο υποδοχής και συντονιστές του προγράμματος από το Collège Les Deux Canons, οι μαθητές εκτέθηκαν σε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης μέσω επισκέψεων σε εκπαιδευτικά κέντρα, εργαστηρίων και διαδραστικών συνεδριών. Αυτές οι εμπειρίες όχι μόνο εμβάθυναν την κατανόηση τους για την αειφόρο ζωή, αλλά τους έδωσαν και κίνητρο να γίνουν υπερασπιστές της θετικής αλλαγής στις κοινότητές τους.

Το πρόγραμμα Erasmus+  ενισχύει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των συμμετεχόντων, προωθώντας την αίσθηση της ενότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Οι συνεργατικές δραστηριότητες, δημιούργησαν μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, ενισχύοντας τις φιλίες και την κατανόηση μεταξύ των συμμετεχόντων, εμπλουτίζοντας τη συνολική μαθησιακή τους εμπειρία και προωθώντας τη διαπολιτισμική κατανόηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον οικολογικό πλούτο της περιοχής, από το κέντρο φροντίδας θαλάσσιων χελωνών στην Kelonia, την κατάδυση στο θαλάσσιο καταφύγιο με τα κοράλλια Saline Les Bains, την επίσκεψη στο πιο ενεργό ηφαίστειο του πλανήτη Piton de la Fournaise, τη γνωριμία με την καλλιέργεια της βανίλιας στο Vanilla Cooperative στο Bras Panon, τη γνωριμία με την τροπική χλωρίδα της περιοχής στο προστατευόμενο δάσος Belouve, τις επισκέψεις στα μουσεία Φυσικής Ιστορίας του νησιού και το μουσείο Ηφαιστείων μέχρι και τους καταρράκτες της Sainte – Suzanne. Αυτές οι εμπειρίες και οι συναντήσεις με τον φυσικό κόσμο τους εμφύσησαν μια βαθιά εκτίμηση για τη βιοποικιλότητα και τη σημασία της διατήρησής της.

Στο τέλος του έργου, πραγματοποιήθηκε μια τελετή απονομής και αποχαιρετισμός, όπου οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εταίροι του έργου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της αξέχαστης περιπέτειας.

Τα προγράμματα Erasmus+ του ΙΚΥ είναι πραγματικά καταλύτης για προσωπική ανάπτυξη και μεταμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών. Μέσα από ελκυστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πολιτιστικές ανταλλαγές, οι μαθητές αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία, η κριτική σκέψη και η διαπολιτισμική επικοινωνία.

Καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, πιστεύουμε πως ο αντίκτυπος που είχε στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς θα συνεχίσει να έχει απήχηση για τα επόμενα χρόνια. Εφοδιασμένοι με μια βαθύτερη κατανόηση της βιωσιμότητας και ένα ανανεωμένο πάθος για τη διατήρηση της φύσης και της κληρονομιάς, ευελπιστούμε να γίνουν οι αυριανοί φορείς αλλαγής.

Το Δημοτικό Σχολείο Αβδήρων και η υπεύθυνη του προγράμματος Βάβουρα Αγγελική, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όλους τους εταίρους, τους συμμετέχοντες μαθητές και τις οικογένειές τους για την αφοσίωσή τους και τη συνεισφορά τους σε αυτό πρόγραμμα Erasmus.